Karakovan balı üretimi biraz meşakkatli olan bir bal türüdür. Üretimden önce kovanın hazırlanması oldukça zorlu bir sürece sahiptir. Karakovan balı öyle sandıklarda değil silindir ve karanlık bir ağaç kütüğünde üretilir. İnsan eli değmeden, sadece arıların yaptığı bu bal içi uygun şartlar hazırlanmalıdır. Az sonra değineceğimiz şekilde hazırlanan kovanın içine oğul yerleştirilir. Burada hiçbir şekilde mum kullanılmaz ve arılar petekleri tamamen kendileri doğal bir şekilde oluşturur.
Karakovan Balının Kovanı Nasıl Hazırlanır?
Karakovan balı üretimi için gerekli olan kovanın hazırlanması şu şekilde olur. Kavak ya da Gürgen gibi ağaçların dalları toplanır ve bir sepet ve silindir gibi birbirine geçirilerek örülür. Bir silindiri andıran bu örülen şeyin arkası genellikle açık bırakılır, ama istenirse de kapatılabilir. Burada arıların girip çıkmasını sağlayan bir kapak bulunur. Burada arıların bal üretebilmesi için bu silindirin içinin özellikle karanlık olması gerekir. Bu tarz hazırlanabileceği gibi, eğer ağaç dallarının çok uğraştıracağını düşünüyorsanız başka bir yöntemi daha bulunmaktadır. Ihlamur ya da kestane ağaçlarından elde edilen kütüklerin içi oyularak da bu silindir ortam hazırlanabilir. Tercih tamamen size kalmış.
Karakovan Balının Faydaları
Karakovan balı genellikle yemelik değil de ilaçlık bal olarak anılır ve öyle üretilir. Antiseptik özelliği sayesinde mikroplarla savaşır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkin rol oynar. Yüksek ölçüde antioksidan barındırması nedeniyle kanser, kalp ve damar hastalıklarında önleyici bir görev üstlenir. Gözlere iyi gelir ve göz enfeksiyonlarını yok ettiği kanıtlanmıştır. Soğuk algınlığının sebep olduğu grip, nezle ve boğaz ağrısı gibi problemleri de iyileştirdiği bilinmektedir.
Özellikle ülser tedavisinde önemli bir rolü bulunur ve ülseri tamamen ortadan kaldırdığı söylenir. Cilde çok iyi geldiği de bilinen karakovan balı, ciltteki hücreleri harekete geçirir, kan dolaşımını hızlandırır ve cilde parlaklık getirir. Saç derisini kuvvetlendirerek, saçlara da canlılık verir. İştah açıcı özelliği bulunur ve vücuda dinci kuvvet, güç, enerji verir.
Sinir sistemi üzerinde etkisi olduğu için, stresi ve strese bağlı pek çok sorunu ortadan kaldırır. Spor yapanlar için çok ideal, doğal bir enerji kaynağıdır. Damarları açar, temizler ve varisleri giderir. Ağrı kesici özelliği ile doğal antibiyotik olarak kullanılır. Kansızlık nedeniyle çok üşüyen insanlar eğer düzenli olarak bu baldan tüketirlerse vücut ısılarının normal seviyelerde olması sağlanır ve kansızlığı giderir. Ayrıca içerdiği maddeler nedeniyle cinsel gücü arttırıcı olarak da kullanılmaktadır.